گوسفند نژاد محلی

گوسفند نژاد محلی

گوسفند نژاد محلی، طیف گسترده ای است که شامل انواع گوسفندهای بومی می شود. گوسفندهای محلی در مناطق مختلف کشور پرورش پیدا کرده و عمدتا، خالص هستند؛ یعنی حاصل جفت گیری با نژادهای خارجی و اصلاح نژاد و … نیستند. با توجه به این که پرورش دام یکی از مشاغل اصلی در مناطق کشورمان بوده و همچنان هم رواج دارد، گوسفندمحلی از تنوع بالایی برخوردار است. در ادامه برخی از مهم ترین گونه های گوسفند محلی را معرفی می کنیم. برای خرید گوسفند زنده و ذبح آن در محل، با همکاران ما در ارگانیک دام تماس بگیرید.

انواع گوسفند نژاد محلی

به طور کلی می توان گوسفندمحلی یا بومی را در شش گروه زیر دسته بندی کرد:

گوسفندهای دنبه دار

بیشتر گوسفندهای ایرانی از نوع دنبه دار هستند. این نژاد ها دارای غده بزرگ ذخیره چربی در انتهای بدن هستند و شکل و اندازه دنبه در نژاد های مختلف آنها متفاوت است.

گوسفندهای نیم دنبه

نوع دیگری از گوسفندمحلی، با عنوان گوسفند نیم دنبه شناخته می شود. زائده کوچکی از چربی به جای دنبه قرار دارد که بیشتر شبیه دم حیوان است. گونه های قره گل و دالاق از این گونه هستند.

گوسفندان بدون دنبه

 در نهایت آخرین دسته بندی گوسفندهای نژاد محلی، مربوط به گونه بدون دنبه است. البته تنها نژاد ایرانی بدون هیچ گونه زائده چربی، نژاد کوچک زل مازندرانی است.

گوسفند نژاد کردی

یکی از انواع گوسفندمحلی یا بومی، نژاد کردی است که به دو دسته کردی خراسان و کردی کردستان و ایلام تقسیم می شود. نژاد خراسان، گوشتی پشمی است و عمدتا در شهرستان شیروان پرورش داده می شود. گوسفند کردی کردستان و ایلام هم نژاد گوشتی است و با آب و هوای سرد و کوهستانی، سازگاری خوبی دارد. این نوع گوسفند، جثه ای بزرگ با ارتفاع ۸۰ سانتیمتر با پاهای کشیده بلند و قوی  دارد و معمولا به رنگ سفید شکری است.

گوسفند ایرانی نژاد افشاری

گوسفند نژاد افشاری هم یکی از انواع گوسفند نژاد محلی است که بومی استان زنجان و بخش هایی از آذربایجان و کردستان است. این نژاد، شیر زیادی دارد و از پتانسیل بالایی هم برای رشد برخوردار است. بره افشاری در بدو تولد، پشم قهوه ای تیره دارد ولی با افزایش سن، رنگ آن روشن تر شده و قهوه ای یک دست می شود.

گوسفند بومی نژاد سنگسری

 یکی دیگر از انواع گوسفندمحلی، نژاد سنگسری است. این نژاد گوشتی است و از پشم آن هم استفاده می شود. مناطق فیروزکوه و دماوند ناحیه ییلاقی این دام بوده و قشلاق آنها نیز در سمنان و ورامین است. رنگ های متنوع سیاه و قهوه ای روشن یا تیره و کبود، در نژاد سنگسری مشاهده می شود و معمولا دارای جثه متوسط، دنبه نسبتا کوچک با دنبالچه بسیار کوچک، هستند.