در صنعت دامپروری و پرورش گوسفند، هدف اصلی پرورش گوسفندان بیشتر، قوی تر و سالم تر است. یکی از موارد بسیار ارزشمند در پرورش گوسفندان، داشتن گوسفندانی با قابلیت چند قلو زایی است. در نتیجه پرورش دهندگان گوسفند به دنبال روش هایی به منظور چند قلو زا کردن گوسفندان بوده اند و در این راستا به روش فلاشینگ در گوسفندان رسیده اند.
در این روش می توان گوسفندان را به انواع چند قلو زا تبدیل کرد و از این راه سود بسیار بیشتری کرد. چه برای خود دامپروری مورد نظر و چه برای فروش، گوسفندان چند قلو زا جز انواع بسیار با ارزش محسوب می شوند و قیمت گوسفندانی که نژاد آن ها چند قلو زا باشد بسیار بیشتر از انواع دیگر خواهد بود. حال برخی نژاد ها به خودی خود چند قلو زایی دارند و برخی دیگر از طریق فلاشینگ کردن چند قلو زا می شوند. در ادامه با ما باشید تا ببینیم نحوه فلاشینگ در گوسفندان به چه صورت است؟
تعریف فلاشینگ در گوسفندان
فلاشینگ در معنای لغوی خود به گزینه های سریع و ناگهانی مربوط می شود. در خصوص گوسفندان این روشی است که با تمرکز بر جیره بندی غذایی آن ها قبل از جفت گیری، موجب چند قلو زا کردن گوسفندان خواهد شد. در این شیوه برنامه غذایی گوسفندان به نحوی برنامه ریزی می شود که دو هفته قبل از شروع جفت گیری تحت یک رژیم غذایی به خصوص قرار بگیرند.
این بازه زمانی به دوره های قبل و بعد از جفت گیری و هم در گوسفندان نر و هم در ماده در نظر گرفته خواهد شد. به این مورد جیره فلاشینگ نیز گفته می شود. این تکنیکی است که می توان آن را برای گوسفندانی از نژاد های مختلف پیاده کرد. اساس فلاشینگ نوعی شوک غذایی دادن به بدن گوسفند است تا بتوان آن را برای چند قلو زایی آماده کرد.
چرا فلاشینگ در گوسفندان اهمیت دارد؟
دلیل آن مشخص است، همان طور که گفته شد گوسفندان چند قلو زا همیشه ارزش و قیمت بالاتری دارند. اما شاید این سوال برای شما مطرح شود که آیا اساسا اجرای روش فلاشینگ در گوسفندان ارزش دارد و چرا از اول گوسفندانی از نژاد های چند قلو زا مانند رومانوف خریداری نمی شود؟
در پاسخ باید گفت که قیمت خرید این گوسفندان بسیار بالاتر از چیزی است که دامداران باید برای چند قلو زا کردن گوسفندانی از سایر نژاد ها انجام دهند و در نتیجه می توان گفت که چرا این روش از اهمیت و ارزش بالایی در دامپروری، خصوصا در ابعاد بسیار گسترده برخوردار است. از طریق این روش ها می توان گوسفندانی از هر نژاد و دسته ای را چند قلو زا کرد و ارزش آن ها را چند برابر کرد. فلاشینگ را می توان یک روش سرمایه گذاری مناسب برای دامپروران در نظر گرفت.
روش انجام فلاشینگ در گوسفندان به چه صورت است؟
به صورت کلی برای انجام روش چند قلو زا کردن گوسفندان باید سه مرحله اصلی را دنبال کرد. این مراحل شامل نکات و اصولی است که به آن ها می پردازیم. اما پیش از آن به این مورد اشاره کنیم که خود روش های دنبال شده برای این کار شامل روش های سنتی، به روز، تعدیل شده سنتی و روش دروی جو و گندم می شود. تفاوت هر یک از این روش ها با هم در خصوص مواد غذایی مورد استفاده برای اجرای تکنیک است. اما روش اجرا در تمام موارد یکی است.
مرحله اولیه در فلاشینگ گوسفندان
این مرحله مربوط به ده روز پیش از جفت گیری گوسفندان نر و ماده می شود. در این زمان باید از تغذیه گوسفندان با مواد غذایی بسیار مقوی مانند یونجه و گیاهان استروژنی و سایر گزینه های تقویت کننده مانند تره فرنگی پرهیز کرد. به نوعی باید به آن ها یک فقر غذایی مطلق داد و از طرفی نیز از واکسن های ضد پرخوری برای جلوگیری از تغذیه بالای دام ها کمک گرفت. در واقع هدف شوک دادن به بدن گوسفند است.
دوره 15 روزه در مرحله دوم فلاشینگ گوسفندان
مرحله بعدی در فلاشینگ کردن گوسفندان یک دوره 15 روزه است. در این دوره باید در 13 روز اول به گوسفندان یونجه تازه یا موارد مشابه مانند تریتیکاله داده شود. سپس از روز 13 تا 15 نیز گوسفندان ماده و نر را در کنار هم قرار دهید.
البته نکته مهم این است که در این بازه زمانی و در این مرحله از فلاشینگ در گوسفندان نباید هیچ گونه تماس و جفت گیری بین نر و ماده صورت بگیرد. تنها باید آن ها در مکانی قرار داده شوند که تنها همدیگر را ببینند و نتوانند به هم دسترسی داشته باشند. هدف از این کار، ترغیب حس جفت گیری در گوسفند نر و ماده است.
مرحله پایانی فلاشینگ در گوسفندان
بعد از این دوره، نوبت به مرحله آخر چند قلو زا کردن گوسفندان می رسد. در این دوره و از روز شانزدهم باید دیگر به دام ها هیچ یونجه ای داده نشود. در این بازه زمانی آن ها تنها تغذیه دانه ای خواهند داشت. در این دوره نوبت به نزدیک شدن و تماس داشتن قوچ ها و میش ها با همدیگر است. در این بازه باید ده روز گوسفندان را با هم تنها گذاشت و تنها به آن ها دانه داد. در پایان این دوره ده روزه باید گوسفندان را به صورت جیره ای نگهداری کرد تا روش فلاشینگ در گوسفندان نتیجه دهد.
بیشتر بخوانید: روش صحیح انگل زدایی گوسفندان
روش تاثیر فلاشینگ در گوسفندان به چه صورت است؟
برای درک بهتر این تکنیک و تاثیری که در چند قلو زا کردن گوسفندان دارد، بهتر است کمی هم از مکانیسم اثر آن بگوییم. در این شیوه بعد از یک دوره کم غذایی، به صورت ناگهانی به گوسفندان غذایی مقوی داده می شود. این غذای ناگهانی موجب افزایش ناگهانی قند خون شده و با تاثیر آن روی مغز، یک شوک متابولیکی در گوسفندان به وجود می آید. اثر این شوک بر مغز و در ادامه روی تخمک گذاری است. در نتیجه با فلاشینگ در گوسفندان شرایط متابولیسمی آن ها به نحوی تغییر می یابد که بتواند آن ها را به سمت چند قلو زا بودن پیش ببرد.
نکات مهم قبل از فلاشینگ کردن گوسفندان
برای داشتن یک نتیجه مناسب از فلاشینگ در گوسفندان، باید قبل از شروع یک سری موارد را در نظر گرفت و با دنبال کردن این نکات و اصول، نتیجه بهتری دریافت کرد. اول از همه جلوگیری از بیماری های دام و شیوع آن بین گوسفندانی است که قصد فلاشینگ کردن آن ها را دارید.
به این ترتیب انجام یک معاینه دقیق توسط دامپزشک و تجویز دارو های ضد انگل و واکسن های مورد نیاز گوسفند، می تواند مانع از بروز فاجعه بین آن ها شود. مرحله اول در چند قلو زا کردن گوسفندان اهمیت زیادی دارد و حتما باید در این دوره گوسفندان تغذیه بسیار ضعیفی داشته باشند. به این ترتیب اگر به مواد غذایی کم ارزش دسترسی ندارید، حتما از واکسن های ضد پرخوری کمک بگیرید.
انجام این کار خصوصا برای بهبود تخمک گذاری گوسفندان اهمیت دارد. چرا که چاقی و پرخوری از عوامل مهم تاثیر گذار در نازایی و عدم تخمک گذاری گوسفندان است. در صورتی که تمام نکات و روش های فلاشینگ به درستی انجام شود، به احتمال زیاد تا حدود 50 درصد از گوسفندان ماده چند قلو زا خواهند شد.
یک پاسخ
سلام خدمت عزیز ان علاقهمند بهشغل دامداری سوالیِداشتمممنونمیشمجواببدینچطورمیشودفهمیدیکگوسفدپسازقوچخوردنابستهست؟پس از چندروز؟ایاعلایمی درمیشمشاهدهمیشود؟