سیستم غذایی کریپ فیدینگ (creep feeding) چیست؟

بره های تازه متولد شده و کم سن برنامه غذایی خاصی دارند که  سیستم کریپ فیدینگ نامیده می شوند.  به سیستم کریپپ فیدینگ ، تغذیه خزشی نیز گفته می شود. در این روش بره ها برای رشد بیشتر در کنار مصرف شیر مادر، از مواد مغذی علوفه ای و کنسانتره ای هم مصرف کند.

تغذیه دام به هزینه تولید می افزاید اما ممکن است هزینه تهیه کنسانتره برای دامداران زیاد باشد. اما کریپ فیدینگ می تواند کمبود علوفه را نیز جبران کند.

دامداران اگر بخواهند بره ها زودتر وزن گیری کنند و فروش زود هنگام آنها را هدف قرار دهند می توانند به زودی هزینه ای که بابت تغذیه دام ها می کنند را با فروش بیشتر جبران کنند. پیشنهاد می شود مقاله خوراک مناسب گوسفندان را مطالعه کنید.

سیستم غذای کریپ فیدینگ

اجرای برنامه غذایی کریپ فیدینگ به چه صورت است؟

اجرای سیستم کریپ فیدینگ به این صورت است که بره نباید از مادرش جدا شود تنها بین میش مادر و بره نرده هایی به ارتفاع حدود یک متر با عرض 30 سانتی متر برای عبور یکطرفه بره به جایگاه نگهداری مادر در نظر گرفته می شود.

خوراک دهی به بره ها باید همراه با صدایی خاص باشد که به آن عادت کنند و با شنیدن آن شرطی شده و به محوطه مخصوص به خود وارد شوند و نیز در روزهای اولیه کریپ فیدینگ دریچه ورودی بره ها پس از ورودشان تا پایان خوردن خوراک بسته شود تا به ماندن در آن فضا عادت کنند.

اجرای برنامه غذایی کریپ فیدینگ به چه صورت است؟

اجرای سیستم کریپ فیدینگ به این صورت است که بره نباید از مادرش جدا شود تنها بین میش مادر و بره نرده هایی به ارتفاع حدود یک متر با عرض 30 سانتی متر برای عبور یکطرفه بره به جایگاه نگهداری مادر در نظر گرفته می شود.

خوراک دهی به بره ها باید همراه با صدایی خاص باشد که به آن عادت کنند و با شنیدن آن شرطی شده و به محوطه مخصوص به خود وارد شوند و نیز در روزهای اولیه کریپ فیدینگ دریچه ورودی بره ها پس از ورودشان تا پایان خوردن خوراک بسته شود تا به ماندن در آن فضا عادت کنند.

زمان انجام سیستم کریپ فیدینگ چه موقع می باشد؟

بره ها برای اینکه زوتر رشد کرده و زودتر به وزن گیری برسند باید از شیر میش و علف مراتع تغذیه کنند. اگر علف به اندازه کافی وجود نداشته باشد کریپ فیدینگ می تواند جایپزین مناسبی باشد.

اشتباه دامداران این است که برای تغذیه بره ها مردد هستند و ترجیح میدهند تا زمانی که بره ها از شیر گرفته شوند از این روش برای تغذیه دام های خود استفاده نکنند در حالی که نرخ تبدیل خوراک (FCR) آنها به سرعت در حال کاهش می باشد و آنها افزایش وزن احتمالی خود را از دست می دهند.

(FCR) چیست و چگونه انتظارات ما را برآورده می کند؟

FCR در بره های جوان حدود 3.5:1 است. یعنی به ازای هر 3.5 کیلوگرم خزش که تغذیه کرده ، بره 1 کیلوگرم وزن اضافه می کند. پس از اینکه بره ها از شیر گرفته شوند میزان FCR 7:1 می شود بنابراین با افزایش سن برای وزن گیری به تغذیه بیشتری نیاز پیدا می کند.

تغذیه خزشی دام ها از چه زمانی شروع می شوند؟

در سیستم کریپ فیدینگ پس از گذشت سه هفته از تولد بره ها، مخلوط علوفه و پودر کنسانتره (استارتر) حاوی 18 درصد پروتئین در اختیار آن ها قرار داده می شود. میزان این خوراک به اینصورت است که باید به ازای هر راس بره، تقریبا 50 گرم مخلوط کنسانتره و علوفه باشد.

دقت داشته باشد که بره ها برای خوردن شیر باید بتوانند به راحتی به سمت باکس میش ها حرکت کنند و مخلوط علوفه و کنسانتره باید در باکس های بره ها قرار داده شود.

از هفته چهارم میزان کنسانتره به 100 گرم در روز افزایش پیدا می کند. از هفته پنجم تا سیزدهم این برنامه بدون محدودیت از لحاظ وزن تا اندازه ای که دام اشتها داشته باشد ادامه پیدا میکند. ترکیب این خوراک نسبت به قبل تغییر کرده و دارای 80 درصد کنسانتره و 20 درصد علوفه است.

اگر تمامی نکات تغذیه گوسفند را رعایت کنیم در هفته سیزدهم وزن بره ها به 30 تا 40 کیلوگرم نیز افزایش پیدا می کند. بره هایی با این بازه وزنی را شیر مست می نامند و برای پروار پتانسیل قابل توجهی دارند. در سیستم کریپ فیدینگ علاوه بر توجه به غذای بره ها باید به غذای میش ها نیز توجه شود.

آیا زمانی که بره ها به طعم این نوع تغذیه عادت کنند باید به تغذیه کنسانتره ادامه دهیم؟

خیر، می توانید از این نوع تغذیه در اوایل فصل چرا و تا زمانی که برای بره ها و میش ها علف کافی وجود داشته باشد استفاده کنید.

اگر می خواهید دوباره تغذیه آنها را رها کنید و از سیستم کریپ فیدینگ استفاده نکنید باید پیش از زمانی که بره ها به این نوع تغذیه وابسته شوند تصمیم بگیرید.زمانی که بره ها 7 تا 9 هفته سن دارند و کمتر از 500 می خورند می توانید آنها را تغذیه خزش جدا کنید در غیر اینصورت آنها به این تغذیه عادت کرده اند.

همچنین نیازی نیست تمام بره های یک گله را با سیستم کریپ فیدینگ تغذیه کنید. ممکن اسن فقط تعدادی از آنها نیاز به مکمل داشته باشند.

دامدار چه اندازه کریپ به بره بدهد؟

به دلیل گران بودن کریپ فیدینگ سعی کنید میزان تغذیه بره ها از آن را به حداقل برسانید. سعی کنید در موقعیتی که بره ها تمام خزش را خورده و بدون آن بمانند قرار نگیرند زیرا به مرور دام ها خوردن علف را فراموش می کنند.

تغذیه خزشی دام

چه افزایش وزنی می توان انتظار داشت؟

نرخ رشد روزانه معیار برای بره های دوقلو در گله های دشت، تا هشت هفته 300 گرم است، اما در حالت خزش باید انتظار داشته باشید که نزدیک به 350 400 گرم در روز باشد.

چه موادی را در یک خوراک خزش با کیفیت خوب وجود دارد؟

در ابتدا مطمئن شوید که خزش به طور خاص برای بره ها 3 میلی متری فرموله شده اند.

خرید خزش هایی که برای دام های مسن تر طراحی شده اند و قیمت کمتری دارد بسیار کار اشتباهی است. چرا که خزش بره با کیفیت بالاتر عملکرد بهتری دارد.

مواد تشکیل دهنده روی بسته به صورت نزولی ذکر شده اند. مواد اصلی که باید به دنبال آن باشید غلات، چغندرقند و/یا گلوله های تقطیر کننده، سویا هیپرو و احتمالاً مقداری ذرت است.

دامدار می تواند به جای خرید خزش آماده خودش غلات، چغندرقند و یک گلوله پروتئینی یا سویا هیپرو، نخود یا لوبیا را مخلوط کند. این ممکن است برای دامدارانی مناسب باشد که دام های شیری دارند.

 آیا خطراتی برای سلامتی وجود دارد که باید دامدار از آن آگاه باشد؟

تغذیه با خزش می تواند خطر ابتلا به کوکسیدیوز را افزایش دهد زیرا بره ها را در یک منطقه متمرکز کنار هم قرار می گیرند.

با مدیریت خوب می توان خطر کوکسیدیوز را به حداقل رساند. به عنوان گروه سنی بره ها را اداره کرد.

همچنین بهتر است از علائم کوکسیدیوز آگاه باشید. اینها شامل اسهال (گاهی حاوی خون یا مخاط)، کم آبی بدن، تب، بی اشتهایی، کاهش وزن، کم خونی، و در نهایت مرگ است.

امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم به سوالات شما را به خوبی پاسخ دهیم. برای اطلاع از خرید زنده وقیمت روز دام و می توانید با شماره های ارائه شده در سایت تماس بگیرید.

 

4.7/5(3 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مقالات
رژیم کتوژنیک

رژیم کتوژنیک چیست؟

به نظر می رسد یکی از کلیدواژه های ماندگاری که در دنیای رژیم تأثیر گذاشته «کتو» است که به رژیم کتوژنیک پرچرب و کم کربوهیدرات اشاره دارد. این رژیم ادعا...
گیاهخواری بهتر است یا گوشتخواری؟

گیاهخواری بهتر است یا گوشتخواری؟

امروزه مقوله سبک زندگی بسیار داغ است. مجموعه های تحقیقاتی مدام در حال بررسی رژیم غذایی بر سطح سلامت هستند. مردم نیز بیش از قبل به آنچه در طول روز...
عوامل سقط جنین در نشخوارکنندگان

عوامل سقط جنین در انواع نشخوارکنندگان

مهم‌ ترین عوامل سقط جنین در نشخوارکنندگان مربوط به انواع بیماری های عفونی و غیر عفونی است که دام مادر به آن مبتلا شده و به جنین خود نیز منتقل...
تشخیص گوشت گوسفند از میش و بز

نحوه تشخیص گوشت گوسفند از میش و بز

گوشت قرمز یکی از مهم ترین مواد غذایی بوده که در سبد خانوار های ایرانی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. با توجه به اینکه انواع گوشت ها از دام...
دامپروری گوسفندی

نکات مهم که باید از دامپروری گوسفندی بدانید

اگر شما نیز جزو آن دسته از افرادی هستید که در شغل دامپروری گوسفندی فعالیت می‌ کنید، می‌ توانید از طریق فروش گوشت، عرضه محصولات لبنی و فروش پشم گوسفندان...