گوشت جگر یکی از بخش های مهم گوسفند است که ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. مصرف جگر خصوصا در ایران بسیار بالاست و این غذای بسیار لذیذ و محبوب به عنوان یک غذای اصلی و بسیار مغذی در سفره های ایرانی وجود دارد. اما نکته ای که در خصوص خرید جگر اهمیت دارد، خرید جگر سالم و بدون مشکل است. برای این منظور باید در زمان خرید قادر به تشخیص جگر گوسفندی ناسالم بود. اما چطور می توان جگر سالم را از جگر ناسالم تشخیص داد؟ نشانه های تشخیص جگر گوسفندی سالم چیست؟ در ادامه با ما همراه باشید تا راه کار های تشخیص جگر گوسفندی ناسالم را بشناسیم.
مزیت های مصرف جگر گوسفندی سالم
اگر قادر به تشخیص جگر گوسفندی ناسالم باشیم، می توان از مزیت های بالای این منبع غذایی بهره برد. جگر منبعی غنی از آهن، فولیک اسید و پروتئین است. علاوه بر این ویتامین های ضروری و مفید موجود در جگر برای ارتقای سلامت بسیار عالی هستند. مصرف جگر سالم به عنوان یک منبع غذایی بسیار مقوی و ارزشمند خصوصا برای کسانی که از کم خونی رنج می برد توصیه شده و مزیت های بسیار زیادی دارد. اما برای این که بتوان از مزیت های جگر گوسفندی بهره برد، ابتدا باید حتما قادر به تشخیص جگر گوسفندی سالم از جگر های بیمار و ناسالم بود.
چرا تشخیص جگر گوسفندی ناسالم اهمیت زیادی دارد؟
در صورتی که جگر گوسفندی خریداری شده از سلامت لازم بهره مند نباشد و در آن انگل ها و بیماری های خطرناک وجود داشته باشد، نه تنها مزیتی در مصرف آن نیست، بلکه خوردن جگر می تواند موجب بروز بیماری های بسیار خطرناکی نیز در انسان شود.
نشانه های جگر ناسالم چیست؟
برای این که بفهمیم یک جگر سالم است یا ناسالم، می توان به نشانه هایی که برای تشخیص جگر گوسفندی ناسالم وجود دارد توجه کرد. با بررسی ظاهر جگر گوسفندی خریداری شده به راحتی امکان تشخیص جگر گوسفندی سالم از جگر گوسفندی ناسالم وجود دارد.
توجه به رنگ و بافت جگر
رنگ و بافت جگر می تواند اطلاعات مفیدی را در خصوص سلامت آن به ما بدهد. بافت جگر سالم یکدست، شفاف، دارای لبه هایی تیز و بافتی با قوام است. در مقابل اما اگر جگر ناسالم باشد و بافت آن فاسد شده باشد، معمولا به جای لبه های تیز، لبه های آن گرد و متورم می شود. رنگ جگر نیز می تواند برای تشخیص جگر گوسفندی ناسالم به ما کمک کند. رنگ جگری که فاسد شده و نباید آن را مصرف کرد، به رنگ زرد یا سیاه است. در مقابل یک جگر سالم و تازه، رنگی قرمز، زرشکی و شفاف دارد.
توجه به بوی جگر
بو مورد دیگری است که می تواند به ما در تشخیص جگر گوسفندی ناسالم کمک کند. یک جگر سالم و تازه بوی طبیعی گوشت می دهد و هیچ بوی تعفن و بدی از آن حس نخواهد شد. در مقابل معمولا جگر های ناسالم و فاسد بوی بسیار بدی می دهند. معمولا بوی تعفن، بوی گوشت گندیده، بوی ترشیدگی و مواردی مشابه از نشانه های یک جگر گوسفندی ناسالم و فاسد است.
توجه به کیست ها و دانه های سطح جگر
در صورتی که جگر گوسفندی خریداری شده فاسد شده و ناسالم باشد، معمولا روی آن دانه هایی غیر طبیعی و یک سری کیست وجود دارد. وجود و مشاهده هر گونه کیست و کرم در جگر می تواند به شما در تشخیص جگر گوسفندی ناسالم کمک کند. این کیست ها و کرم ها ممکن است نشان دهنده وجود یک بیماری خطرناک انگلی یا عفونی در دام مورد نظر باشد. خصوصا در مورد دام هایی که روش صحیح انگل زدایی گوسفندان در آن ها رعایت نشده است و پرورش آن ها به صورت غیر اصولی انجام شده، این احتمال بیشتر است.
نکات مهم در زمان خرید جگر گوسفندی
در کنار نشانه های تشخیص جگر گوسفندی ناسالم بهتر است در زمان خرید به یک سری نکات مهم نیز توجه کرد. اول از همه این که بهتر است حتما جگر را از یک فروشگاه معتبر خریداری کرد. قبل از خرید تمام ویژگی های ظاهری جگر را بررسی کرده و در صورت مشاهده کوچک ترین نشانه ای در خصوص ناسالم بودن آن، از خرید خودداری کنید.
محصولی که خریداری می کنید باید حتما مهر دامپزشکی داشته باشد و موارد بهداشتی در زمان ذبح گوسفند و آماده سازی آن رعایت شده باشد. در صورت خرید جگر های بسته بندی حتما به تاریخ انقضای آن توجه کنید. در نهایت حتما نکات مهم برای نگهداری و مصرف جگر را رعایت کنید. برای کاهش خطرات احتمالی به دنبال مصرف جگر، خصوصا از آن جایی که در پخت این محصولات ممکن است تمام انگل ها از بین نروند، بهتر است حتما قبل از مصرف جگر، آن را به مدت 24 ساعت در دمای منفی 20 درجه فریز کرد.