محاسن و معایب نژادهای مختلف گوسفند، بسته به نژاد و نوع هر دام، متفاوت است. کشور ما با توجه به تنوع بالایی که در آب و هوا و اقلیم دارد، دارای نژادهای متعدد گوسفند است. هریک از این نژادها، ویژگی های خاصی دارند که می توان آنها را به عنوان مزایا و معایب گوسفند، دسته بندی کرد. در این مقاله ما دسته بندی دام را بر اساس مقدار پشم آن انجام داده ایم. برای آشنایی با محاسن و معایب نژادهای مختلف گوسفند، ادامه مطلب را دنبال کنید. در صورت نیاز به خرید گوسفند زنده، ارگانیک دام با ارائه با کیفیت ترین خدمات فروش، ذبح و بسته بندی دام در محل، کنار شماست.
بررسی محاسن و معایب نژادهای مختلف گوسفند
مزایا و معایب گوسفند نژاد پشم ظریف
گوسفندهای پشم ظریف، مقاومت خوبی در برابر آب و هوای سرد و گرم دارند و به همین دلیل، در شرایط محیطی مختلف، به راحتی زنده می مانند. مشهورترین نژادهای این دسته رامبویلت و مرینوس بوده و نژاد بومی بخش های خشک اسپانیا هستند. مقاومت بالا در برابر سرما و گرمای شدید، سازش پذیری در شرایط بد غذایی، پشم ظریف و مرغوب، تمایل به زندگی گله ای، فصل زایش طولانی و عمر بالا بخشی از مزایای این نژاد هستند. جثه کوچک، گوشت کم، بالا بودن میزان رشد سم، پوسیدگی پشم، مقاومت پایین در برابر بیماری های انگلی و مواردی از این دست نیز مزایای گوسفند پشم ظریف محسوب می شوند.
معایب و محاسن گوسفند نژاد پشم متوسط
در ادامه بررسی محاسن و معایب نژادهای مختلف گوسفند، به گوسفند نژاد پشم متوسط می رسیم. این نژادها جهت تولید گوشت و پشم پرورش داده شده و از مشهورترین انواع آنها می توان به نژاد کاریدال و تارگی اشاره کرد. به عنوان بخشی از مزایا و نقاط قوت این نژاد، می توان به رشد سریع بره ها، جثه درشت تر، پشم بیشتر و تمیز تر، حجم بالا و فروش خوب اشاره کرد. البته مواردی همچون تولید مثل کمتر در هوای گرم، مقاومت پایین، تغذیه بالا و فصل زایش کوتاه تر را نیز باید به عنوان معایب نژاد پشم متوسط مورد توجه قرار داد.
نژادهای پشم دراز
گوسفند نژاد پشم دراز، بومی کشور انگلستان است. نژادهای لینکلن، رامنی، کاتزولد، لسیستر و بوردرلیستر در این گروه جای می گیرند. به عنوان محاسن و معایب نژادهای مختلف گوسفند در این گونه، به موارد متعددی می توان اشاره کرد. گوسفندهای پشم دراز، معمولا جثه درشتی دارند و رشد بره آنها سریع است. به همین دلیل برای تولید بره از آنها استفاده می شود. قوچ نژادهای سافولک، نژاد همشایر و دورگه های این دور برای برنامه های اصلاح نژادی بسیار مناسب هستند. شیر دهی بالا، مقاومت بالا در مناطق پربارش و پشم زیاد، دیگر مزایای این نوع گوسفند به شمار می روند. با این حال، پشم آن ها چندان مرغوب نیست و این نژاد، دیرتر از دیگر انواع گوسفند، بالغ می شود.
مزایا و معایب گوسفند نژاد گوشتی
برای بررسی دقیق تر محاسن و معایب نژادهای مختلف گوسفند، باید در مورد نژاد گوشتی هم صحبت کنیم. این نژاد بیشتر برای تولید بره پرورش داده می شود و برای پرواربندی، بسیار مناسب است. قوچ نژادهای سافولک، همشایر و دورگه های این دو، جهت اصلاح نژادی مورد استفاده قرار می گیرند. سات دان، آکسفورد، شروپ شایر، نژاد دورست، شویوت و مونتادال هم دیگر گوسفندهای نژاد گوشتی هستند. رشد سریع، قدرت بالا، باروری و شیردهی بالا و مراقبت از بره ها، بخشی از مزایای این نژاد هستند. در مقابل، میش این نژاد پشم ظریف تری داشته و معمولا دیر تولید مثل می کند. تولید پشم در این گونه پایین است و تمایل چندانی به زندگی گله ای ندارد.