مهم ترین عوامل سقط جنین در نشخوارکنندگان مربوط به انواع بیماری های عفونی و غیر عفونی است که دام مادر به آن مبتلا شده و به جنین خود نیز منتقل کرده است. با توجه به اینکه نشخوارکنندگان در سال حدودا یک یا دو مرتبه باردار می شوند، تعداد سقط جنین دام برای دامداران از اهمیت زیادی برخوردار است. چرا که تعداد سقط جنین بالا می تواند باعث متضرر شدن دامداران شود و درآمد آن ها را کاهش دهد. در ادامه با عوامل بروز این مشکل بیشتر آشنا می شویم.
سقط جنین نشخوارکنندگان به چه معناست؟
سقط جنین دام و نشخوارکنندگان عارضه ای است که در آن حیوان نمی تواند جنین خود را نگهداری کند و در نهایت جنین از بدن او دفع می شود. در این عارضه عوامل زیادی اعم از بیماری های عفونی و غیر عفونی دخیل هستند که باعث سقط جنین در نشخوارکنندگان می شوند. در ادامه به این عوامل بیشتر اشاره می کنیم. همچنین برای خرید گوسفند زنده با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید.
شایع ترین علت سقط جنین در نشخوارکنندگان
با توجه به اینکه تقاضا برای تهیه گوشت دام ها و برخی نشخوارکنندگان بالاست، لازم است به عوامل سقط جنین در نشخوارکنندگان توجه کرده و با شناسایی علت های آن، برای رفع این مشکلات تلاش کرد. عوامل سقط جنین در نشخوارکنندگان از قرار زیر است که به آن اشاره می کنیم:
1.عفونت کامپیلوباکتر
عفونت کامپیلوباکتر یکی از عوامل سقط جنین دام و نشخوارکنندگان در ماه های آخر بارداری باشد. راه انتقال این عفونت از طریق دهان است و پس از آن ممکن است دام مادر دچار التهاب رحم نیز شود. به منظور جلوگیری از بروز این عفونت باید بهداشت نشخوارکنندگان را دقیق رعایت کرد. همچنین واکسیناسیون و تتراسایکلین ها نیز می توانند در جلوگیری از ابتلای نشخوارکنندگان به این عفونت مفید باشند.
2. عفونت آنزوئیک
از دیگر عوامل سقط جنین در نشخوارکنندگان، عفونت آنزوئیک است که با زایمان دیررس دام مشخص می شود. این عامل را می توان به عنوان شایع ترین علت سقط جنین دام و نشخوارکنندگان به شمار آورد. به منظور درمان این عفونت لازم است از جداسازی حیوانات مبتلا از حیوانات سالم و تتراسایکلین ها استفاده کرد.
نکات مهم که باید در دامداری گوسفندی بدانید
3. ویروس cache valley
از دیگر عوامل سقط جنین یا ناباروری در نشخوارکنندگان و دام مربوط به ویروس cache valley است. این بیماری در دام ها و نشخوارکنندگان قاره آمریکا شایع تر است و باعث بروز ناهنجاری های مادرزادی می شود. با توجه به اینکه برای این بیماری هیچ واکسنی وجود ندارد، پیشگیری و درمان آن را دشوار می کند.
4. بیماری توکسوپلاسموز
بیماری توکسوپلاسموز می تواند اغلب نشخوارکنندگان را درگیر کند و به عنوان یکی از مهم ترین عوامل سقط جنین در نشخوارکنندگان شناخته شود. این بیماری قابل انتقال به انسان است و باعث سقط جنین در انسان ها نیز می شود.
5. بیماری border
بیماری border در نشخوارکنندگان بر اثر ویروس BVD و خوک وبا ایجاد می شود. بروز این بیماری در نشخوارکنندگان و دام ها علاوه بر سقط جنین، باعث ایجاد نقص های مادرزادی نیز می گردد. لازم است اشاره کنیم برای این بیماری هیچ واکسنی ساخته نشده است.
6. تب مالت
تب مالت نیز از دیگر عوامل سقط جنین در نشخوارکنندگان است که علاوه بر ناباروری، باعث سقط جنین و یا زایمان دیررس نیز می شود. اما دامپزشکان و متخصصان در این حوزه توانستند با ساخت واکسن برای این بیماری، از بروز و شیوع آن در نشخوارکنندگان و دام ها جلوگیری کنند.
7. عفونت ویروسی بلوطون
بلوطون به عنوان یکی از عفونت های ویروسی شناخته می شود که باعث سقط جنین دام و ناهنجاری های مادرزادی می گردد. خوشبختانه برای این بیماری واکسن های مختلفی تولید شده، اما ممکن است در همه جا قابل دسترس نباشد.
8. بیماری سالمونا تیفی موریوم
بیماری سالمونا تیفی موریوم یکی دیگر از عوامل سقط جنین در نشخوارکنندگان بوده که علائم آن شامل تب شدید و اسهال است. علت بروز این بیماری می تواند وجود گله های شلوغ در انبارها، استفاده کردن از آب از منابع آلوده و غیره باشد.
9. Trueperella pyogenes
یکی از شایعترین علت سقط جنین در نشخوارکنندگان خصوصا گاوها وجود بیماری Trueperella pyogenes است. این بیماری زمانی که وارد جریان خون حیوانات می شود، باعث ایجاد عفونت و آندومتریت شده وبه دنبال آن سقط جنین اتفاق می افتد.
درباره سیستم غذایی کریپ فیدینگ دام چه می دانید؟
10. بیماری تریکومونیازیس
تریکومونیازیس یکی از عوامل سقط جنین در نشخوارکنندگان بوده که به عنوان بیماری وریدی شناخته می شود و ممکن است باعث ناباروری شود. متاسفانه تا به حال درمان مشخصی برای درمان این بیماری وجود ندارد. همچنین در صورت ابتلای یکی از گاوها به بیماری، امکان انتقال آن به سایر گاوها نیز وجود دارد.
11. بیماری رینوتراکتیت گاوی
از دیگر عوامل سقط جنین در نشخوارکنندگان و گاوها، بیماری رینوتراکتیت گاوی است. در صورتی که دامداران برای واکسینه دام های خود اقدام نکنند، احتمال سقط جنین در گاوها افزایش می یابد. این ویروس می تواند باعث ایجاد عفونت های نهفته در بدن گاو شود و 24 ساعت بعد جنین گاو را از بین ببرد.